Ενημέρωση των παρατάξεων για τις προτάσεις τροποποίησης του κανονισμού λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων

Αγαπητοί φίλοι των Νέων Βύρωνος,

Σε συνέχεια της προσπάθειάς μας για την χρήση αντικειμενικών κριτηρίων στην παραχώρηση ωρών στα γήπεδα του δήμου, στείλαμε την παρακάτω επιστολή στις παρατάξεις.

Γνωρίζουμε ότι απαιτείται χρόνος για να διαβαστεί και για να γίνει κατανοητή από όσους δεν έχουν ασχοληθεί με όλες τις πτυχές του ζητήματος. Γνωρίζουμε ότι το fb έχει “αλλεργία” σε μεγάλα κείμενα. Γνωρίζουμε ότι τώρα ο κόσμος έχει άλλα που τον απασχολούν, αλλά ο Δήμος Βύρωνα μάς ζήτησε τις προτάσεις μας τώρα και εμείς ανταποκριθήκαμε.

Προς: Δημοτικές Παρατάξεις Δήμου Βύρωνα

Κοινοποίηση: Γραφείο Δημάρχου και Υπηρεσία Αθλητισμού του Δήμου Βύρωνα

Θέμα: Ενημέρωση των παρατάξεων για τις προτάσεις τροποποίησης του κανονισμού λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων

Αγαπητοί επικεφαλής και μέλη των δημοτικών παρατάξεων του Βύρωνα,

Προωθούμε επιστολή μας προς το Τμήμα Αθλητισμού του Δήμου Βύρωνα, σχετική με τη νέα προσπάθεια του Δήμου για τη βελτίωση του κανονισμού λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων. Σίγουρα, εν μέσω πανδημίας, δεν είναι αυτή η προτεραιότητα κανενός. Εφόσον όμως ζητήθηκε τώρα η αρωγή μας, ανταποκριθήκαμε και στείλαμε τις προτάσεις μας στον Δήμο, τις οποίες σας γνωστοποιούμε. Ίσως να ξενίζει αυτή μας η ενέργεια, καθώς δεν σας έχουμε «ενοχλήσει» στο παρελθόν, σε αντίθεσή ίσως με την κοινή πρακτική. Ακόμα και όταν στο Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΣ) συζητούνται θέματα που κατ’ εξαίρεση αφορούν μόνο στο σωματείο μας (αποκλεισμός των ακαδημιών μας από γήπεδα του Δήμου) δεν κάναμε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, δεν κάναμε «μασάζ» όπως λέγεται η προετοιμασία για μία συζήτηση σε κανέναν εκπρόσωπο παράταξης. Ό,τι είχαμε να πούμε το είπαμε στο ΔΣ. Επιτελούμε δηλαδή το έργο που ταιριάζει σε κάθε εθελοντή που αγαπάει αυτό που κάνει: προσφέρει αθόρυβα.

Το σωματείο μας δεν είναι το μόνο που προσφέρει στους δημότες. Αλλά, παρότι δεν γνωρίζουμε όλα τα σωματεία του Βύρωνα, θεωρούμε ότι δύσκολα θα βρεθεί σωματείο με παρόμοια προσφορά στον Δήμο: ήταν παρόν από το 1924, ακόμα και στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν και προσέφερε έργο αθλητικό και μη, δώρισε γη για να φτιαχτεί μεγάλο σχολικό συγκρότημα (Αγία Τριάδα), παραχωρεί ακόμα και σήμερα ώρες καθ’ όλη τη λειτουργία των σχολείων για να γυμνάζονται οι μαθητές σε κλειστό και ουδέποτε έλαβε αντίτιμο ή έστω οικονομική βοήθεια για τη συντήρηση του γηπέδου. Στο γήπεδο που γυμνάζονται οι μαθητές του Βύρωνα, δεν έχει σταλεί συνεργείο του Δήμου ούτε για έλεγχο. Αντιθέτως, ο Δήμος συνυπολογίζει το γήπεδο και αφαιρεί ώρες από τις ακαδημίες μας για τις οποίες επιβαρυνόμαστε με έξοδα γηπέδου που κανένα άλλο σωματείο δεν έχει.

Δεν σας «ενοχλήσαμε» ούτε για την ως άνω κατάφορη αδικία. Αυτή τη φορά αποφασίσαμε να σας στείλουμε την παρούσα, καθώς σε παρόμοια διαδικασία του 2016 για τον κανονισμό, ο αρμόδιος συντάκτης των προσχεδίων αδιαφόρησε για τις προτάσεις μας ως προς τα αντικειμενικά κριτήρια και δεν συμπεριέλαβε αλγόριθμο και υπόδειγμα. Χρησιμοποιήθηκαν βέβαια αριθμοί και δείκτες που έδωσαν στους περισσότερους την εντύπωση ότι η πρόταση του βασίστηκε σε αντικειμενικά στοιχεία. Οι δείκτες αυτοί όμως ήταν άσχετοι ή ελλιπείς και οδήγησαν στον υπολογισμό της συγκέντρωσης των μορίων (εδώ είχαμε και υπόδειγμα) και όχι σε αλγόριθμο για την απόδοση ωρών βάσει των μορίων, όπως είχαμε επισημάνει. Μετά από 4 χρόνια και την εκ των πραγμάτων αδυναμία της αρμόδιας υπηρεσίας να χρησιμοποιήσει την μοριοδότηση χωρίς να «συμπληρώνει τα κενά» με αυθαίρετες ερμηνείες, αναγνωρίζεται πλέον ότι ο κανονισμός έχει πολλές γκρίζες περιοχές, ότι επιτρέπει ανεπίσημες συνεννοήσεις και δημιουργείται επιτροπή αλλαγής της μοριοδότησης.

Δεν σας γράφουμε για να σας καλοπιάσουμε. Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι χρειάστηκαν δύο δεκαετίες για να ικανοποιηθεί το αίτημά μας για αντικειμενικά κριτήρια, το οποίο είχε μείνει αναπάντητο από όλες τις διοικήσεις του Αθλητικού Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης εκείνης που προΐστατο ο νυν πρόεδρος της επιτροπής για τη μοριοδότηση. Γνωρίζουμε ότι με παρόμοιες δηλώσεις δεν μπορούμε να συνάψουμε συμμαχίες. Δεν επιθυμούμε όμως κάτι τέτοιο. Θεωρούμε ότι μετά από τόσα χρόνια, αυτή τη φορά, οι συνθήκες δεν είναι πρόσφορες για οπαδισμούς και ευνοιοκρατία και ότι το ΔΣ έχει πλέον πολλούς ανθρώπους που μπορούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Προβλέπουμε δύο τινά:

-κάποιοι ίσως προτιμήσουν να κολυμπάνε στα ήρεμα νερά της διατήρησης του στάτους κβο. Οι μόνοι άλλωστε που θα εναντιωθούν είναι εκείνοι που αδικούνται και αυτοί δεν είναι φωνακλάδες και φασαριόζοι. Θα χαρούν όλοι οι άλλοι. Τα νερά θα είναι σχετικά ήρεμα γιατί θα είναι στάσιμα.

-κάποιοι άλλοι θα επιδιώξουν μια σωστή και δίκαιη διαδικασία, κατά την οποία θα ακουστούν οι ήρεμες φωνές με επιχειρήματα, από παρατάξεις και μέλη του ΔΣ που δεν θα ιδρώσει το αυτί τους είτε από φωνές, είτε από την ισχύ των εργαλειοποιημένων οπαδών ή έστω από ωφελιμιστικές (utilitarian) σκέψεις τύπου «αδικούμε έναν και κάνουμε να χαρούν πολλοί».

Για το θέμα της κατ’ εξαίρεση αντιμετώπισης του σωματείου μας, κάνουμε λόγο στην επιστολή που στείλαμε στο αρμόδιο όργανο του Δήμου, την οποία σας προωθούμε. Πέραν όμως αυτού του θέματος, έχουμε καταγράψει πολλές προτάσεις για τη βελτίωση του κανονισμού. Σε αυτές θα βρείτε ακόμα και excel με αλγόριθμο για την απόδοση μορίων. Δεν είναι απλός, όπως άλλωστε πολλοί αλγόριθμοι, αλλά εάν κατανοηθεί και εγκριθεί, η χρήση του είναι απλή. Ακόμα και εάν αποφασιστούν άλλα κριτήρια, θεωρούμε ότι αλγόριθμος και υπόδειγμα θα πρέπει να υπάρχει, για να μην χρειάζονται διαρκώς επίσημες ή ανεπίσημες συνεννοήσεις μεταξύ Δήμου και σωματείων.

Οι παραπάνω προτάσεις πήραν επιπλέον χρόνο από τις οικογένειες μας, την εργασία μας και την ξεκούρασή μας, ο οποίος προστίθεται στον πολύ χρόνο που αφιερώνουμε στον αθλητισμό των παιδιών του Βύρωνα. Δεν είμαστε οι μόνοι στον Βύρωνα που καταβάλουν προσπάθεια. Χαιρόμαστε να βλέπουμε καρπούς παρόμοιων προσπαθειών από άλλα σωματεία και φορείς. Εμείς και εκείνοι που αφιερώνουν το χρόνο μας σε παρόμοια θέματα, θεωρούμε ότι δεν περιμένουν κάποια αναγνώριση. Συνήθως το αντίθετο συμβαίνει. Μας κοιτούν με καχυποψία, μας αντιμετωπίζουν ως εταιρείες με κέρδος, μας αποκαλούν γραφικούς και το υπομένουμε. Μία προσδοκία έχουμε: να υπάρξει σοβαρή διαδικασία για την βελτίωση του κανονισμού, να διαβαστούν οι προτάσεις και να δοθεί εξήγηση για όσες απορρίφθηκαν. Ελπίζουμε δηλαδή ότι αυτή η διαδικασία θα βασιστεί στον διάλογο και ότι δεν ζητήθηκε άπαξ η γνώμη μας ως άλλοθι.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τον πολύ χρόνο που θα πάρει η ανάγνωση σε όποιον αποφασίσει να ασχοληθεί ενδελεχώς.

Ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο σας.

Με εκτίμηση,

Το Δ.Σ. του Α.Ο. Νέοι Βύρωνος